Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. kolo - komentář k zápasu

ASK Blansko   ŠK Garde Lipovec "C"
Moc Roman 1741 ½ - ½ 1925 Machek Ivo
Saida Jan 1825 0 - 1 1755 Ševčík Miloš
Polách Josef 1726 ½ - ½ 1763 Nečas Michal
Kovář Libor 1661 0 - 1 1620 Kunc Alois
Moc Martin 1496 ½ - ½ 1764 Ševčík Luboš
Senáši Martin 1570 1 - 0 1613 Ševčík Josef
Palaš Milan 1774 1 - 0 1587 Kratochvíl Jiří
Slouka Lukáš 1250 ½ - ½ 1470 Svoboda Vratislav
  4 : 4  

K zápasu s Blanskem jsme nastoupili odhodláni vyhrát. Naše odhodlání nám nesnižoval ani fakt, že Blansko bylo papírový favorit.

Poměrně rychle skončila partie remízou na první desce. Následně se Blansko ujalo vedení, když Pepa nestačil na svého soupeře. Na ostatních deskách se však hrálo dále, a tak nebylo nijak zle. Následně v rovných pozicích s těžkým plánem další hry se na remízách domluvili se svými soupeři Michal a Luboš. Výsledek na 2,5 : 2,5 se podařilo zkorigovat naší výhrou na čtvrté desce. V pozici s lepším koněm proti soupeřovu horšímu střelci a izolovanému pěšci jsem hrál odvážně se snahou vyhrát. Objektivně musím přiznat, že v jednom okamžiku moje odvaha značně převýšila zdravý rozum a ve vzniklé pozici soupeř přehlídl tah, který mohl vývoj partie jednoznačně zvrátit v jeho prospěch. Naštěstí soupeř tento tah neudělal, další chyby jsem se už nedopustil a skóre tak bylo srovnáno. Po té krásně vyhrál Miloš proti silnému soupeři (byť také s obrovskou dávkou štěstí, kdy v jednom okamžiku pan Saida přehlídl možnost získání věže).

Ševčík - Saida

bílý na tahu, kdy je černý král již ve značně stísněné situaci

 

d.jpg

 

 Na zbylých dvou šachovnicích bylo takto: Jirka v tomto okamžiku stál mírně hůře a naopak Vráťa Svoboda výrazně lépe díky volným postoupeným pěšcům do dámy ve věžové koncovce. Věřili jsme tak v těsnou výhru. V následných okamžicích Jirkův silný soupeř převzal iniciativu a připsal tak Blansku další bod. Vráťa se bohužel vlivem přehlédnutí dostal do remízové pozice, kterou také partie skončila.

 

Konečný výsledek 4 : 4 tak asi nepotěšil žádné družstvo, přesto je asi spravedlivý s ohledem na to, jak některé partie byly ovlivněny notnou dávkou štěstí.