Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. kolo - komentář k zápasu

ŠK Garde Lipovec "C"   ŠK Jevíčko
Machek Ivo 1925 ½ - ½ 1887 Gajdoš Daniel
Ševčík Miloš 1755 0 - 1 1908 Zemánek Jan
Nečas Michal 1763 ½ - ½ 1859 Grepl Pavel
Kunc Alois 1620 ½ - ½ 1778 Rumián Libor
Ševčík Luboš 1764 1 - 0 1621 Liebl Pavel
Ševčík Josef 1613 ½ - ½ 1620 Zapletal Karel
Krejčí František 1511 1 - 0 1599 Novák David
Brichta Pavel 1465 0 - 1 1536 Bulička Jiří
  4 : 4

Mohlo by se poznament, že "Céčko" nebylo daleko od celkové výhry. Michal Nečas, dosáhl výrazně lepší pozice. Bohužel na úkor spotřebovaného času. A proto se vlivem nedostatku času nepouštěl do složitějších kombinací s možností obětí figur za výrazný útok. Zvolil tak hru na jistotu, která skončila remizou.

Také Lojza Kunc po nevalném zvládnutí zahájení dosáhl ve střední hře lepšího postavení. V okamžiku, kdy bylo ale třeba uchopit iniciativu do svých rukou volil hru spíše na remízu, kterou pak i hra skončila, ačkoli měl černý o pěšce více.

vystrizek.jpg

V uvedeném diagramu můžete hledat správný tah černého, kterým získá aspoň nějaký materiál. Černý ale zahrál v tomto okamžíku slabší Dxh4. Asi i po tomto tahu stojí černý stále lépe a může hrát na vyhru, ale to bych bohužel nemohl pokračovat tak, jak jsem pokračoval :)

 Toto byly asi dvě desky, kde se dalo získávat více bodů. Na první šachovnici se hrála docela divoká partie, ke které bohužel nemám znalosti, abych mohl posoudit. Na druhé desce Miloš s pěšcem méně výrazně útočil na soupeře, bohužel soupeř vždy našel tah, kterým Milošovy hrozby odvracel. Na páté desce Luboš po více jak šedesáti tazich získal cený bod díky pěšcové převaze. Lubošova partie se dohrávala jako poslední, a tak až jeho výhra nám zajistila cennou remízu. Šestou a osmou desku jsem bohužel nestihl sledovat. Na sedmé desce Franta Krejčí využil obrácených rošád a rychlým útokem na soupeřova krále získal tlak a  následně i důležitý bod.