Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsledky a komentáře

Podrobnější výsledky jednotlivých kol

11. kolo

BK Moravská Slavia Brno   ŠK Garde Lipovec
Věchet Stanislav (H) 2180F ½ - ½ 2386F David Pavel (H)
Lev Pavel (H) 2173F 0 - 1 2385F Pisk Petr (H)
Kredl Karel (H) 2110F 1 - 0 2144F Kopřiva Oldřich
Staněk Stanislav 2024F 1 - 0 2146F Sekanina Jiří
Švihel Karel 2042F ½ - ½ 2117F Handl Martin (H)
Vávra Michal 1995F 0 - 1 2082F Chládek Vlastimil
Kopeček Ivan 1952F 1 - 0 2067F Habina Martin
Řehůřek Karel 1908F 1 - 0 1891N Hloušek Zdeněk
  5 : 3  

Jako divák jsem se k utkání dostavil před 13. hodinou. V tomto okamžiku byly dohrány už partie na třech šachovnicích. Na první desce pan David remízoval – soupeř postavil opevněnou pozici, kterou nešlo prorazit, aniž by z toho vyplynula pro našeho hráče horší pozice. Na třetí desce náš hráč bohužel prohrál a ještě na sedmé desce už byl konec, kde v poměrně krátké partii (cca 20 tahů) bod rovněž získala Moravská Slavia. Bylo zřejmé, že vzhledem k důležitosti zápasu bude další průběh utkání nadmíru napínavý až infarktový. Na koni tedy v tuto chvíli byla Slavia (2,5 : 0.5), ale aspoň v remízu jsme věřili. Nutno dodat, že ale i na osmé desce v tuto chvíli stál náš hráč těsně před kapitulací. Výrazně se zpozdil s vývinem figur, a byť měl soupeř, myslím, o pěšce méně, jeho aktivní figury dominovaly na šachovnici. Chvíli po 13. hodině tak už byl stav 3,5 : 0,5 – přesto ale nebylo stále nic ztraceno. Po nějaké době se jako prvnímu podařilo skoré korigovat Petrovi. Byť jeho soupeř hrál velice dobře, vlivem jednoho slabšího soupeřova tahu, se podařilo Petrovi najít klíč k výhře. Stav 3,5 : 1,5. Následně vyhranou věžovou koncovku získává Martin Handl a vidinou dalšího bodu se už někteří z nás pousmívají. O to více náš usměv tuhne, když Martin vyhrané pokračovaní nenašel a partie končí remízou – 4 : 2. Postup by tak byl zachráněn již jen díky dvěma výhrám. Hraje už jen Vlastík a Jirka, oba vědí, že musí hrát na výhru. Vlastík se snaží ve věžové koncovce využít soupeřovy pasivní věže a izolovaného pěšce. Jirka má úkol složitější. Jeho pozice se jeví jasně remízová. Proto dobrovolně vstupuje do rizika a na šachovnici vznikají pozice, kde šance na výhru mají oba. Následně čas brzy ukazuje, že větší šance má soupeř. Po několika tazích se již v prohrané koncovce Jirka vzdává. Vše je už rozhodnuto! Hráči Slávie jásají! Teď už tedy dohrává jen Vlastík. Naprosto přesnou hrou se mu nepatné soupeřovy slabiny daří využít a vyhrává. Ačkoli na konečný výsledek to nemá již vliv, jeho krásná výhra nás všechny těší. O celkových pocitech z utkání asi moc mluvit nemůžu – jen sami hráči ví, jak je mrzí ztráta postupového místa do druhé ligy.

10. kolo

ŠK Garde Lipovec   ŠK 64 Brno
David Pavel (H) 2386F ½ - ½ 2206F Tikovský Alexandr
Pisk Petr (H) 2385F ½ - ½ 2120F Sedláček Petr
Kopřiva Oldřich 2144F ½ - ½ 2079F Spodný Josef
Sekanina Jiří 2146F 1 - 0 1979F Sládek Vladislav
Handl Martin (H) 2117F 1 - 0 2106F Mareš Jaroslav
Chládek Vlastimil 2082F ½ - ½ 2014F Masařík Jan
Habina Martin 2067F 1 - 0 1939F Binder Jaroslav
Hloušek Zdeněk 1891N 0 - 1 2061N Krejčí Petr
  5 : 3

Přibližně první 2,5 hodiny hry byl zápas plně vyrovnaný a Lipovec si nemohl být v tomto důležitém zápasu ničím jistý. S odbitím poledne se ale k hráčům Lipovce přiklonilo štěstí a v rychlém sledu za sebou skončily výhrou domácích partie na  4., 5. a 7. desce. Přičemž lze spíše říci, že v každé partii soupeři body domácím darovali vlivem hrubé chyby. (Nicméně minimálně taktický motiv Martina Handla vedoucí k zisku kvality za zmínku a za pochvalu určitě stojí). Ačkoli na 8. desce se z lepší pozice do prohrané dostal Zdeněk, vlivem stále slibného vývoje zápasu se vzápětí uzavřely remízy na 3. a 6. desce, asi těžko by ale nějaká strana hledala cestu k výhře. Stav tak byl 4:1. Bylo nezbytné ještě uhrát alespoň půl bodu, ve kterého jsme ale díky dvěma IM v sestavě věřili. Zdeněk nakonec svoji partii ztratil a smírem v rovných pozicích skončila 1. a 2. deska. Důležité body za výhru se tak získaly.

9. kolo

ŠK Garde Lipovec   ŠK Lokomotiva Brno D
Pisk Petr (H) 2385F ½ - ½ 1976F Musil Jiří
Kopřiva Oldřich 2144F ½ - ½ 1949F Hofírek Benedikt
Sekanina Jiří 2146F 0 - 1 1947F Sikora Lukáš
Handl Martin (H) 2117F ½ - ½ 1920F Dvořák Adam
Chládek Vlastimil 2082F ½ - ½ 1730F Paulík Martin
Chládek Václav (H) 2041F ½ - ½ 2134F Vykydal František
Habina Martin 2067F 1 - 0 1761N Ondračka Václav
Hloušek Zdeněk 1891N 0 - 1 1900F Martišek Karel
  :  

Stručný komantář k utkání z pohledu diváka:

Na utkání jsem se dorazil podívat až kolem druhé hodiny odpoledne. V tom okamžiku akorát stavěli figurky do původního postavení na osmé desce. Zdeněk, ačkoli v průběhu hry dosáhl mírné materiální výhody spojené s lepší pozicí, svoji slibnou partii prohrál přehlednutím matových hrozeb. Tou dobou už v zápisu byly zapsány výsledky na 1., 3., 5., 6., 7. desce. Petr se k partii vyjádřil slovy, že soupeř hrál dobře a on v pozici nic nenašel, a tak se soupeři o bod spravedlivě podělili. Jirka bohužel nešťastně prohrál jako první. Vlastík s výsledkem partie byl spíše nespokojený, protože dosáhl výrazně lepšího postavení, avšak další postup hraní nezvolil nejlépe, a tak i on se musel o body dělit. Na šesté desce se žádnému hráči nepovedlo získat v průběhu hry výraznější převahu, a tak i zde se body spravedlivě dělily. Průběh partie Martina Habiny jsem zapomněl vyzvědět.

A teď zpět k okamžiku, kdy jsem přišel k utkání. Hrálo se tedy už jen na 2. a 4. desce. Olda Kopřiva stál v horší pozici v koncovce dam a zdálo se, že Benedikt Hofírek, připíše svému družstvu důležitý bod. Nakonec partie skončilo remízou, kdy si Olda Kopřiva vynutil věčný šach. Těžko říci na základě mých šachových znalostí, jestli Benedikt nezískal celý bod vlivem nepřesného zahrání koncovky, a nebo koncovka byla objektivně remízová, byť aspoň zdánlivě se jevila lepší pro Benedikta.

Poslední dohrával Martin Handl, protože měl v jednom okamžiku výhodu kvality navíc, věřili jsme, že se mu povede konečné skoré zkorigovat na 4 : 4 a získat tak z útkání apsoň jeden bod. Ačkoli další hrou výhodu kvality ztratil, přesto si držel výrazně lepší pozici směřuijící, byť asi komplikovaně, k výhře. Očekávání se ale nakonec nenaplnila a soupeř si opakováním tahů vynutil remízu.

Konečný stav tak 4,5 : 3,5 pro Loko.

8. kolo

TJ Znojmo   ŠK Garde Lipovec
Škaroupka Jiří 2192F ½ - ½ 2386F David Pavel (H)
Dvořák Libor 2108F 0 - 1 2385F Pisk Petr (H)
Kavan Zdeněk 2165F 1 - 0 2144F Kopřiva Oldřich
Skřenek Jiří (H) 2104F ½ - ½ 2146F Sekanina Jiří
Mikulů Lukáš 1997F 0 - 1 2117F Handl Martin (H)
Petlák Josef 1984F ½ - ½ 2082F Chládek Vlastimil
Fojtách Ivan 1941F 0 - 1 2067F Habina Martin
Jelen Jiří 1849F 0 - 1 1891N Hloušek Zdeněk
  :

V neděli náš čekal těžký soupeř ze Znojma. Nejdřív jsme však museli absolvovat 100 km dlouhou cestu do Znojma, což není nikdy příjemné. V 7.30 hod. mě vyzvedl Vlastík v Lipovci, a tak jsme vyrazili. Ještě před zápasem mi Vlastík řekl příjemnou zprávu, že se mu podařilo postoupit do celorepublikového finále seniorů v bowlingu v Ústí nad Orlicí a bohužel nepříjemnou věcí bylo, že musí nějak rychle zvládnout partii remízou, aby se mohl finále zúčastnit. Po té, co jsme po cestě ještě vzali naši oporu a kapitána IM Petra Piska, jsme dorazili do Znojma nastoupili k zápasu v plné síle a přesvědčení, že nemáme co ztratit. Jako první skončila partie remízou Vlastíka Chládka proti Josefu Petláchovi – bylo to dobré v tom, že Vlastík mohl hned odjet do Ústí na bowlingový celorepublikový turnaj. Takže nakonec to dobře dopadlo. Za nedlouho cca po hodině hry co Vlastík odjel se mi podařilo se štěstím porazit pana Jiřího Jelena. Hrál jsem proti izolovanému pěšci. V jeden moment, když procházel kolem mojí partie IM Petr Pisk, se na mě usmál, což byla příjemná zprava a značila, že asi v partii stojím dobře – no bodejť, když tam byla „jednotažka“, kterou jsem naštěstí viděl a po které jsem získal dámu za věž. Poté mi soupeř sportovně vzdal, ale největší zásluhu měl Petr, že mi úsměvem dodal klid. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby se Petr ve správný okamžik nemihl kolem mé partie, možná bych tu „jednotažku“ mohl přehlédnout, což u mě není nic neobvyklého navíc právě Petr nám říká na trénincích, abychom tyhle věci viděli pokaždé. Takže jsme vedli 1,5 ku 0,5. Hrálo se však dále. Potom se podařilo srovnat domácímu Znojmu na 3. Šachovnici pan Kavan Zdeněk získal kvalitu v Anglické hře proti našemu Oldovi Kopřivovi a srovnal na 1,5 ku 1,5.
Pak se vyvíjely partie takto. Na prvních 2 šachovnicích hráli naši nejlepší hráči – nejdřív remizoval IM Pavel David. Pavel měl černé a měl složitou pozici. Soupeř - Škaroupka Jiří dokázal veškeré hrozby odrazit, a tak partie skončila remízou. Hrála se Grunfeldova obrana. Na druhé šachovnici hrál náš trenér IM Petr Pisk, který zcela paralyzoval soupeřovi figurky – Petr obětoval figuru, ale jeho silný pěšcový řetězec dokázal dojít až do cíle. Petr zvítězil a dovršil konečný stav nad 5,5 ku 2,5 bohužel u konečného stavu jsem už nebyl přítomen, poněvadž jsme museli už odjet s Martinem Habinem a IM Petr Pisk ještě dohrával, jako poslední.
Během toho, než Petr dohrál, jako poslední se událo ještě tohle:
Jirka Sekanina na 4. šachovnici měl od začátku výbornou pozici, ve které stál o mnoho lépe než soupeř získal nějaké pěšce, ale soupeř pan Skřenek Jiří se dokázal v koncovce ubránit. Jirka Sekanina doplnil remízu, při průběžném stavu 3,5 ku 2,5 pro Lipovec.
Velmi zajímavá a napínavá partie se hrála na 5. šachovnici, kde náš hráč Martin Handl hrál proti mladému a talentovanému hráči Lukáši Mikulů. Partie měla nejdříve charakter „čtyřvěžovky, po té se podařilo vyměnit jeden pár věží, kde se Lukáš dostal Martinovi na sedmou řadu věží, ale Martin měl protihru ve volném pěšci, který byl velmi silný v závěru. Partie dopadla takto: Lukáš musel dát věž za pěšce, ale mě protizbraň v pěšcích na opačném křídle + jeho krále. Naopak Martinův kál byl od soupeřových pěšců vzdálen a samotná věž bývá kolikrát proti pěšcům spojeným i samotným podporovanými i svým králem zcela bezmocná. Tentokráte měl Martin pěšcovou obranu v „pěšcovém patvaru“ v podobě 2 pěšců. Nakonec se podařilo Martinovi našemu nejlepšímu koncovkáři, když nebudu počítat naše dva IM, pomocí temp přiblížit svým králem k soupeřovým pěšcům a po dlouhé bitvě Lukáše Mikulů porazit a tím i dovršit na průběžný a vítězný stav 4,5 ku 1,5.
Na sedmé šachovnici hrál náš hráč Martin Habina, který dokázal sladit výborně svoje figury tak, že předvedl vítězný útok proti panu Ivanu Fojtáchovi, jeho partie se mi moc líbila. Byla ukázkou, jak se má hrát, když je král v centru – Martin Habina dovršoval na průběžný stav 3 : 2 pro Lipovec. Vlastně to bylo přelomové vítězství, ve kterém se pak karta obrátila v náš prospěch, protože ostatní naši hráči už stáli lépe či na výhru. Výsledek byl pro domácí Znojmo velmi krutý a možná průběh zápasu k tomu ani tak nenasvědčoval, když nebudu mluvit o tom, že třeba já jsem měl tentokrát štěstí oproti minulému týdnu, kde mě soupeř totálně přehrál.

Hloušek Zdeněk

7. kolo

ŠK Garde Lipovec   ŠK Vinohrady Brno
David Pavel (H) 2386F 1 - 0 2176F Hladík Josef
Pisk Petr (H) 2385F 1 - 0 2078F Lamser Miroslav (H)
Kopřiva Oldřich 2144F 0 - 1 2075F Páral Stanislav
Sekanina Jiří 2146F 1 - 0 1967F Lamser Tomáš (H)
Handl Martin (H) 2117F 1 - 0 1934F Novák Vítězslav
Chládek Vlastimil 2082F 1 - 0 1842F Varga Marian
Habina Martin 2067F 1 - 0 1893N Štursa Libor
Hloušek Zdeněk 1891N ½ - ½ 1696N Skála Přemysl
  :  

Utkání v Lipovci mělo před zápasem jasného  favorita. Lipovecké „A“ šlo do zápasu s povinným vítězstvím. Jednoduchý zápas to však vůbec nebyl. Rozhodlo se po 2 hodinách. Sice brzy vyhrál náš vynikající hráč s výbornou formou Martin Handl. Což mělo pro tým velmi pozitivní uklidnění. Po nějakém čase přidali důležité body opory týmu Vlastimil Chládek, IM Petr Pisk, IM Pavel David. Jejich partie by určitě kandidovaly na cenu, kterou vypsal právě Vlastík na svém posledním blogu. Navíc Vlastíkova partie byla zase ukázkovou partií s krásným motivem na konci, IM Petr Pisk ukázal zase svůj velmi silný potencionál v taktice. V ostré, dvojsečné partii navíc vyhrocené „časovkou“ dokázal uplatnit „smrtelnou“ matovou kombinaci, ačkoli jeho soupeř mohl být rychlejší, ale soupeř šanci nevyužil – jak nám Petr po zápase partii ukazoval na závěr se „tedy děly věci“. IM Pavel David zase krásnou poziční hrou soupeře přehrál, po té přidali výhru na naši stranu Jirka Sekanina a Martin Habina. Půl bodu jsem přidal já. Byl jsem nakonec rád, že soupeř mi remízu nabídl. Stál jsem totiž na prohru, i když ze zahájení jsem vytěžil výhodu, kterou jsem ztratil svou „impulzívní“ a „sprinterskou“ hrou. Stačilo se uklidnit, vyhodnotit, jak stojí soupeřovy figurky, řekl mi IM Petr Pisk a soupeře porazit – prostě se šachovou strategií jsem pořád „na štíru“. Problémy se šachovou strategií má však mnoho hráčů - jedná se spíše o místní hráče z Lipovce na této slabině se snažíme všichni pracovat.
Olda Kopřiva nešťastně prohrál, co jsem slyšel, nezasloužil si ji prohrát, ale všichni pevně věříme, že v příštím zápase se Oldovi bude dařit o mnoho lépe.
Konečný výsledek 6,5 : 1,5 je pro hosty krutý, určitě za svůj výkon si takový výsledek nezasloužili.

Hloušek Zdeněk

 

6. kolo

Orel Ořechov   ŠK Garde Lipovec
Číp Dalibor 2106F 0 - 1 2386F David Pavel (H)
Kubíček Pavel 1972F 0 - 1 2385F Pisk Petr (H)
Uhmann Jan (H) 2152F ½ - ½ 2144F Kopřiva Oldřich
Moulis Mojmír 2064F ½ - ½ 2146F Sekanina Jiří
Uhmann Jan (H) 1977F 0 - 1 2117F Handl Martin (H)
Kubát Pavel 1916F 0 - 1 2082F Chládek Vlastimil
Porč Pavel 1794F 0 - 1 2067F Habina Martin
Ferdus Jiří 1940N ½ - ½ 1891N Hloušek Zdeněk
  :

Hned v neděli ráno před zápasem mnohé zaskočil čerstvě napadený sníh, což v lednu není nic zvláštního, ale při této velmi mírné zimě to bylo nezvyklé. Výborná nálada se tak u mě hned zvedla. O půl deváté mě vyzvedl v Lipovci  Vlastík, který měl tento den narozeniny a nebyl sám, i Jirka Sekanina se tentýž den narodil. Ještě jsme cestou vyzvedli v Brně IM Petra Piska s již zmiňovaným Jirkou Sekaninou a pokračovali dále.

K zápasu jsme nastoupili v silné  sestavě s 2  IM – Pavlem Davidem a Petrem Piskem, protože náš pronásledovatel Ořechov ztrácel na nás 3 body a my jsme nemohli ponechat nic náhodě.

Bylo vidět, že v našem týmu panuje velmi dobrá nálada, která se zanedlouho projevila v zápase. Asi po hodině a půl stáli už na výhru někteří naši hráči: nejdřív Vlastík Chládek v ruské hře proti Pavlu Kubátovi uplatnil svůj kombinační styl a získal dámu za věž a lehkou figuru, kde pro něho již nebyl problém realizaci výhry uplatnit. Poté Martin Handl vyhrál proti Janu Uhmannovi ml. Získal také v jedné kombinaci figuru v Alapinově variantě a dovedl svoji partii do vítězného konce. Následně vyhrál náš výborný trenér IM Petr Pisk, který realizoval svoji převahu s útokem na krále proti Pavlu Kubíčkovi. Během těchto výher přišli od hráčů Ořechova nabídky remízy. Nejdříve na sedmé šachovnici nabídl remízu hráč Ořechova Pavel Porč našemu hráči Martinu Habinovi. Martin po konzultaci s kapitánem Petrem pokračoval v partii – stál totiž lépe v zablokované pozici. Za nějakou minutu nabídl můj soupeř Jiří Ferdus remízu, také jsem se šel zeptat Petra – Petr se nejdřív šel podívat na ostatní šachovnice a pak mi řekl „klidně můžeš, máme  3+, ale jestli chceš hrát, tak můžeš také“, raději jsem ale vzal remízu s domněním, že vývoj zápasu se vyvíjí pro nás dobře a v mé pozici jsem neviděl pořádný plán. V tomto okamžiku jsme potřebovali jediný bod k tomu, abychom zápas vyhráli.

V ostatních pozicích to bylo takto: IM Pavel David stál v nejasné pozici, kde měl špatný čas. Olda Kopřiva měl velmi těžkou pozici, kde stál hůře proti zkušenému Jiřímu Uhmannovi st. Jirka Sekanina stál o něco lépe, ale také to vypadalo spíše na remízu. Martin Habina stál jasně lépe v zablokované pozici.

Za hodinku už však bylo rozhodnutoi.  IM Pavel David dokázal vyhrát proti Daliborovi Čípovi. Jirka Sekanina remizoval s panem Moulisem a Olda Kopřiva se dokázal ubránit proti Janu Uhmannovi st. Takže jsme si mohli připsat další 3 body do tabulky. Bylo to totiž už 5,5 : 1,5. Jako poslední dohrával Martin Habina, který dokázal uplatnit svoji lepší pozici a dovršil na konečný stav 6,5 : 1,5.

Večer jsme se dozvěděli, že Kuřim „A“ padla na Durasu „C“, čímž jsme se dostali po polovině části do čela tabulky na základě skóre. Stále je však vše otevřené. Zřejmě se rozhodne mezi Kuřimí, Lipovcem a Moravskou Slavii Brno.

Hloušek Zdeněk

5. kolo:

ŠK Garde Lipovec   ŠK Lokomotiva Brno C
David Pavel (H) 2386F 1 - 0 2100F Svobodová Michaela
Pisk Petr (H) 2385F ½ - ½ 2134F Bednář Jakub
Kopřiva Oldřich 2144F ½ - ½ 2103F Kratochvíl Milan
Sekanina Jiří 2146F ½ - ½ 1969F Pekárková Eva (H)
Handl Martin (H) 2117F ½ - ½ 1928F Petruška Miroslav
Chládek Vlastimil 2082F ½ - ½ 2027F Šípek Oldřich
Habina Martin 2067F ½ - ½ 1993F Dufek Martin
Hloušek Zdeněk 1891N ½ - ½ 1995F Šípek Michal
  :  

V posledním předvánočním kole jsme přivítali družstvo Loko Brno C. V utkání nejdříve remízoval Vlastík Chládek na 6. desce. Soupeři rozehráli teoretickou variantu Morra gambitu v sicilské hře. Vlastík poté ve střední hře odvážně a přesně v jeho stylu obětoval figuru. Ukázalo se ale, že tato oběť stačí jen k věčnému šachu. Poté na 2. šachovnici remizoval černými IM Petr Pisk v Panovově útoku Caro-Kannu, kdy v závěrečné pozici, ač bez pěšce, již stál možná o něco příjemněji. Mohl se tak alespoň věnovat „koučinku“, který jak se později ukázalo, byl pro zápas velmi důležitý. Následně na 8. desce Zdeněk Hloušek uhrál černými cennou remízu proti zkušenějšímu Michalu Šípkovi. Zdeněk byl v partii pod tlakem, měl problémy se svým králem, který uvízl na f8 (přičemž královská věž byla ještě na h8). Kvalitní obranou se mu však podařilo problémy vyřešit a v pozici dynamické rovnováhy soupeři partii dali za remis. Pak remizoval Jirka Sekanina v partii, ve které byla rozehrána Najdorfova varianta sicilské se systémem 6..e5. Partie nevybočila z rovnováhy a skončila zaslouženou dělbou bodu. Polovina partií byla tedy dohrána a stále bez jediného rezultativního výsledku. Zbývající partie ale byly napínavé. Martin Habina na 7. šachovnici rozehrál bílými Morra gambit, stál velmi dobře, několikrát prošel kolem výhry (kdy zřejmě mohl pokračovat důrazněji), ale všechny své šance bohužel nevyužil, tudíž další remíza v poněkud nejasné závěrečné pozici, kdy jeho soupeř měl sice o kvalitu méně, ale měl silného Jd4, který v kombinaci s chatrným pěšcovým krytem bílého na královském křídle vytvářel bílému nebezpečné hrozby. Následně remízoval Olda Kopřiva, kterému soupeř obětoval figuru za 2 pěšce. Realizace převahy ale nebyla jednoduchá, protože jeden z těchto pěšců již byl dost postoupivší na h3. Navíc Olda měl dost roztrhané pěšce a v závěrečné pozici přišel ještě o jednoho, takže remíza nakonec byla dobrá. Za stavu 3 : 3 zbývaly poslední 2 partie. IM Pavel David získal v partii silný tlak na dámském křídle, který korunoval nádhernou poziční obětí jezdce na c5. Černá možná po nějaké počítačové obraně mohla přežít, ale pro člověka je taková pozice v praktické partii s „tikajícími“ hodinami velmi těžká, v podstatě neudržitelná. Navíc obrana se hraje mnohem hůře než útok. Soupeřka pro své figury neměla žádný prostor, protože dvojice bílých pěšců c5/d5 (později už c6/d6) jí odebírala kyslík. Za pár tahů získal IM David dámu za věž, po čemž měl již materiální výhodu dámy proti věži a lehké figuře při pokračujícím útoku, a tuto skvěle pozičně (i kombinačně) vedenou partii bez problémů dovedl k veledůležitému a jak se později ukázalo rozhodujícímu bodu. Za stavu 4 : 3 pro Lipovec zbývala poslední partie, která se hrála na 5. šachovnici. Martin Handl hrající bílými získal po nepřesnosti černého v zahájení poměrně velkou výhodu, kdy černý měl velké problémy se svým králem, který zůstal v centru. Tuto převahu měl realizovat ve výhru. Bohužel měkkými tahy výhodu vypustil. Získal jen pěšce a partie přešla do koncovky těžkých figur, kde černý získal výborné protišance vpádem věže na 2. řadu. Bílý měl potom sice v určitý moment dokonce 2 pěšce navíc, ale kvůli slabé 1. řadě musel neustále krýt matové motivy. Z nepříjemností se bílý dostal tak, že pohrozil věčným šachem, načež soupeř, aby se mu vyhnul, musel připustit remízovou dámskou koncovku (a poté pěšcovou). Tento nervní a velmi dramatický zápas tak skončil 4,5 : 3,5 pro Lipovec při jedné výhře a sedmi remízách! - což se tedy opravdu nestává každý den.

Martin Handl

 

4. kolo:

ŠK Sokol Tišnov   ŠK Garde Lipovec
Veselý Jaromír (H) 1979F 0 - 1 2385F Pisk Petr (H)
Krejčí Dalibor 1910F ½ - ½ 2144F Kopřiva Oldřich
Gubáš Jan 2070F ½ - ½ 2146F Sekanina Jiří
Navrátil Jiří (H) 2015F 0 - 1 2117F Handl Martin (H)
Diviš Libor (H) 1908F ½ - ½ 2082F Chládek Vlastimil
Pučálka Vojtěch 1919N 1 - 0 2041F Chládek Václav (H)
Plašil Lubomír 1887F 0 - 1 2067F Habina Martin
Janás Josef 1787N 1 - 0 1891N Hloušek Zdeněk
  :  

 

3. kolo:

V dnešním zápase ŠK Garde Lipovec "A" těsně porazilo ŠK Duras BVK Brno C 4,5 : 3,5.

ŠK Garde Lipovec   ŠK Duras BVK Brno C
Pisk Petr (H) 2385F ½ - ½ 2310F Jurka Miroslav
Kopřiva Oldřich 2144F 0 - 1 2124F Zavadil Michal
Sekanina Jiří 2146F 1 - 0 2119F Tomeš Pavel
Handl Martin (H) 2117F ½ - ½ 2090F Tomeš Zdeněk
Chládek Vlastimil 2082F 1 - 0 2083F Fojtík Tomáš (H)
Chládek Václav (H) 2041F ½ - ½ 2081F Holušová Táňa (H)
Habina Martin 2067F 0 - 1 1970F Sysel Michal (H)
Hloušek Zdeněk 1891N 1 - 0 2004F Fuchs Luděk
  :  

Na zápasu jsem byl bohužel jen asi pět minut, tak moc podrobností neznám.

Vlastík Chládek rychle vyhrál již v 20. tahu. Tuto zajímavou partii můžete shlédnout na Vlastíkově blogu. Ostatní partie již trvaly standardní dobu. Na osmé desce získal s obrovským štěstím cenný bod Zdeněk Hloušek, ačkoli měl krále ve středu šachovnice v okamžiku, kdy ve hře byly ještě dámy a věže, podařilo se mu matovým hrozbám vyvarovat a naopak získal soupeřovu dámu. Pan Václav Chládek hrající černými se asi v 25. tahu dohodl se soupeřkou na remíze. V pozici, která se jevila značně uzavřená a s nejasnými možnostmi hry černého, tak získal pan Václav důležitý půlbod. Jako poslední za stavu 4:3 pro domácí dohrával Petr Pisk, v koncovce s dámou a koněm proti dámě a střelci stál dle Martina Handla, mírně lépe (sám bych to asi nedovedl posoudit :) Nakonec i přes veškerou Petrovu snahu vyhrát, skončila partie remízou a Petr tak získal nezbytný půlbod pro cenné vítězství.

O průběhu ostatních partií přehled bohužel nemám.