Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední rozloučení s Františkem Fajstlem

Poslední rozloučení s Františkem Fajstlem

frantisek-fajstl-1.png

Ani o Vánocích nejsme bohužel uchráněni smutných zpráv. V neděli 25. prosince odešel z tohoto světa pan Ing. František Fajstl, nositel šachového titulu kandidát mistra, registrovaný člen ŠK Garde Lipovec. Byl jedním z hráčů, které ovlivnil (v době vojenské služby) slavný trenér Ing. Vratislav Hora. „To sem se naučil od teho Horu,“ slýchali jsme od něj občas.

Jeho předlipovecké působení bylo spojeno se šachovým oddílem Železáren Prostějov. „Když jsme v sezóně 1991-1992 poprvé vyhráli okresní přebor a postoupili do tehdejšího oblastního přeboru Jih B, dostali jsme tip, že v Otinovsi žije nějaký výborný kandidát mistra, který už nehraje, abychom ho zkusili oslovit,“ vzpomíná po letech předseda lipoveckého oddílu Luboš Ševčík. „Vypravili jsme se za ním ve trojici. Nejdříve nechtěl, že už ho to nebaví, že už hrát nechce – ale nakonec se nechal strhnout, asi když viděl relativně mladé a odhodlané kluky.“ Franta (jak jsme mu podle jeho přání říkali) se stal se svým umem, vědomostmi a zkušenostmi základním kamenem naší sestavy. Poprvé za Lipovec nastoupil 18. října 1992 v Tišnově a zůstal mu věrný až do konce. Začal nás tehdy učit, že od partie se nevstává a že není dobré se rozptylovat sledováním sousedních partií, že partie se musí „vysedět“. Jak vzpomínal další lipovecký hráč Martin Habina: „Kdysi jsem hrál rozhodující partii zápasu, chtěl jsem se po tahu projít... A Franta, který stál za mnou, se mi zapřel dlaněmi do ramen, abych nevstal. Pak jsem si uvědomil, jak velká pravda byla v tom gestu skryta.“

Přišly sestupy a postupy. Napotřetí se již podařilo oblastní přebor udržet už napořád. Po ty roky postupů a sestupů inicioval Franta Fajstl tréninky s rozborem zápasových partií, při nichž měl hlavní slovo – pravda, ne každému byly jeho občas příkré komentáře po chuti.

Vzpomínám, že hrával vždy naplno, jeho partie byly těžce odpracované. Únava ze zaměstnání i namáhavé nedělní zápasy se bohužel podepsaly na jeho zdraví. Šachy mu přinášely radosti i strasti. Zjevně ho netěšilo, že už nemá tolik šachových sil jako zamlada, navíc si kdysi posteskl (nebo radil?): „Najednou si uvědomíš, že ti děti vyrostly a ty jsi ten „jejich“ čas proseděl někde u šachovnice. A to už nevrátíš.“

Rukopis Františka Fajstla je v Lipovci dodnes čitelný. Odehrál zde celkem 181 soutěžních partií (73 výher, 55 remíz a 53 proher), ty poslední v sezóně 2011-2012. Pak ze zdravotních důvodů skončil, ale o výsledky se stále zajímal. „Volal mi každou neděli, jak jsme hráli. Naposledy – asi 20. prosince – zněl velmi optimisticky a bylo vidět, že má chuť to zase zkusit. Ptal se, kdy je nějaký turnaj, aby si vyzkoušel, jak mu to půjde. Ale za čtyři dny nato...“ uzavírá Luboš Ševčík.

frantisek-fajstl-2.png

Smuteční oznámení.

Josef Plch